Junak u zatvoru

Za vrijeme hilafeta hz. Omera, r.a., 14. godine po hidžri, dogodio se poznati rat Kadisijje između Arapa muslimana i Iranaca. U tim danima komandant muslimana Sa'd b. Ebi Vakkas, r.a., nije mogao stajati na nogama zbog bolesti od čira koja mu se raširila po tijelu. Zbog toga je izašao na balkon u kasarni s kojeg je, naslanjajući se prsima na jedan jastuk, počeo upravljati vojskom.
U istoj zgradi se nalazio uhapšeni junak Ebu Mihdžen koji je bio poznat po svojoj poeziji. Taj pjesnik, u prošlosti poznat i po pijanstvu, napisao je u jednoj svojoj pjesmi nekoliko stihova, u njima opisivajući i hvaleći vino.
On je uhapšen zbog svojih nekih grešaka i zbog stihova u kojima hvali vino.

 

Ebu Mihdžen je vidio da su konjanici opkolili zgradu, pa se nije mogao smiriti zbog toga što nije mogao ratovati. Zamolio je ženu od Sa'd b. Ebi Vakkasa, r.a.: «Oslobodi me. Daj mi u emanet Belku, konja od Sa'da, da se priključim ratu. Obećavam ti ako se vratim živ i zdrav, ponovo ću ući u zatvor i dat ću da mi okuju noge».
Žena u početku nije prihvatila ovu molbu Ebu Mihdžena, međutim, naposljetku se nije mogla oduprijeti te nakon njegove osjećajne poezije koju je izrecitovao, pustila ga je na slobodu. Ebu Mihdžen se prerušio na takav način da ga niko nije mogao prepoznati, pokrivajući lice, uzjahao je konja pod imenom Belka i priključio se boju. Tako je nalijetao na neprijateljske konjanike da ih je sasijecao takvom žestinom da mu se svako divio. Do ponoći je pokazao zapanjujuće junaštvo.
Niko nije mogao razaznati «jeli melek, ili je Hidr», dok su tako priče kružile, Sa'd ,r.a., reče: «Da nije Ebu Mihdžen u zatvoru, rekao bih da je to on i da je ovo moj konj Belka». Naveče se Ebu Mihdžen vratio u svoju ćeliju i okovao se u lance.
Kada je Sa'd u jednom trenutku sišao u štalu, vidio je da je konj oznojen i upitao je za razlog. Prisutni  su mu objasnili šta se zbilo. Sa'd, r.a., je bio zadovoljn  Ebu Mihdženom i pustio ga je na slobodu. Ebu Mihdžen se pokajao zbog svojih grešaka...

El-Kâmil fi’t-Tarih, 2/475-76; el-Bidâye ve’n-Nihâye, 7/48-49

Više iz iste kategorije: « Jedan somun Kiša i suze »

Pretraga