Firme i organizacije

Najpoznatije firme koje su osnovane su “SEMERKAND” koji se bavi izdavaštvom, dizajnom i video produkcijom, “SEMERŠAH” koji se bavi turizmom i odlascima na Hadž i Umru, Svjetska humanitarna organizacija “BEŠIR”, Međunarodna humanitarna vakufska organizacija “UKBA” koja djeluje u čitavom svijetu te uvezuje i pomaže džemate širom svijeta, Tvornica prehrambenih artikala “NAKIŠGIDA” i mnogi drugi. Osnovana je i Svjetska privredna komora “TUMSIAD” u koju se uključilo oko 12000 firmi iz cijelog svijeta.

Sve ove firme su u suštini dobrotvorne/humanitarne jer čitav profit ide u nove društveno korisne projekte.

Knjige, časopisi i televizija u produkciji „SEMERKAND“-a su zadobile veliko poštovanje u Islamskoj zajednici R. Turske, i IVZ Turske preporučuje ovu literaturu jer su se uvjerili da ono što piše u toj literaturi, čisto ehli-sunnetsko učenje bez primjesa bilo kakvih sektaških i ekstremističkih učenja.

Želja i naredba osnivača ovih firmi je da se sve firme i organizacije drže daleko od politike, ne prikljanjaju nikakvim partijama i da ne miješaju politiku i dobrotvorni rad.

Ovakvi stavovi su omogučili pravljenje ugodne atmosfere za zdrav razvoj čitavog društva.

U BiH u skoro svakom gradu imaju saradnju sa lokalnim udruženjima, a pored  Udruženja “Semerkand” pokrenuta je i firma “Semerkand” d.o.o. Sarajevo, koja se bavi izdavaštvom, dizajnom i video produkcijom.

Pretraga