Mevlud

Autor  Centralni sohbet

Uzvišeni Allah kaže: „Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti, jedva čeka da Pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv.” (Tevbe, 128) 

U drugom ajetu Allah, dž.š., kaže: “A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali.” (Enbija, 107)

Prenosi se da je Said b. Džubejr, r.a., rekao: “Muhammed, s.a.v.s., je bio rahmet za sve ljude. Usrećio se onaj ko ga je uzvjerovao i ko ga je potvrdio. Pa čak i onaj ko nije uzvjerovao u njega, spasio se (kolektivne) kazne koju su iskusivali prijašnji narodi kao što su utapanje u vodi ili propadanje u zemlju.” Naš Pejgamber Muhammed Mustafa, sallallahu alejhi ve sellem, rodio se 12. noći mjeseca Rebiul evvela odnosno 20. aprila 571. godine po miladu. Tu mubarek noć nazivamo noć rođenja ili mevlud.

Prema sahih rivajetima taj dan/noć je bio ponedjeljak. Sukladno tome Ibn Abbas, r.a., kaže: “Resulullah, s.a.v.s., se rodio u ponedjeljak, u ponedjeljak mu je dat pejgamberluk, hidžru iz Mekke u Medinu je učinio u ponedjeljak, ušao je u Medinu u ponedjeljak. U ponedjeljak je i preselio na ahiret.” Dan kada je dunjaluk počašćen njegovim dolaskom je bio povod muslimanima za radost te je zbog toga ovom danu u islamskom svijetu data velika važnost.

Muhammed, s.a.v.s., je dova Hz. Ibrahima, a.s. “Gospodaru naš, pošalji im poslanika, jednog od njih, koji će im ajete Tvoje kazivati i Knjizi ih i mudrosti učiti i očistiti ih, jer Ti si, uistinu, silan i mudar!” (Bekare, 129) On je Hz. Isaova, a.s., radosna vijest: ”O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći.” (Saff, 6)

Rekao je Ppejgamber, s.a.v.s.: “Ja sam bio Allahov rob, u matičnoj knjizi, pečat vjerovjesnika, a Adem još nije bio podignut iz svog blata. Objasniću vam to. Ja sam dova moga oca Ibrahima, ja sam nagovijest Isaa njegovu narodu i ja sam san moje majke koja je usnula kako je iz nje izašlo svjetlo na kojem su blještali dvorci Šama. Takve snove imaju i majke drugih vjerovjesnika, Allahov blagoslov neka je na njima.” (Ahmed)

Kaže Džafer Sadik, r.a.: Uzvišeni Allah je stvorio mubarek nur Muhammeda, alejhisselam, prije nego je stvorio bilo šta drugo.Njegov nur i duša su prvi priznali Allahovo jedinstvo i prvo što je Allah rekao kalemu da zapiše bilo je ‘La ilahe ilallah Muhammedur-Resulullah.’” Prije njegovog dolaska na ovaj svijet desili su se neki događaji. Pred porod Hz. Amina je usnila jedan san. U snu je vidila kako iz njenog tijela izlazi jedno svijeto i obasjava sve između istoka i zapada. Čula je jedan glas koji joj je rekao: ‘Reci: utječem se Allahu Jednom i Jedinom’,  nadjeni mu ime Muhammed, a svoga hala ne govori nikom.’

Židovi su pomoći astroloških otkrića te noći gledali u nebo i vidjeli da se pojavila jedna blistava zvijezda. Kazali su da se rodio posljednji poslanik i povikali su: ‘Pejgamberluk je otišao od Israilovih sinova.’ Iste te noći kipovi u Kabi su se srušili. Voda jezera Save koje je u to vrijeme smatrano svetim se povukla/presušila, dvorac iranskih vladara se zaljuljao poput bešike i 14 stubova se oborilo. Vatra vatropoklonika koja se nije gasila hiljadu godina te noći se iznenada ugasila. Padanje 14 stubova simbolizira da će ta država preći u ruke muslimana nakon14 njihovih  vladara.

Uzrok svih hajrova i dobrota koje će jedan mumin zadobiti na dunjaluku i na ahiretu jeste hidajet i iman. To je ključ vječne sreće. Allah, dž.š., je pokazao put hidajeta šaljući Muhammeda, s.a.v.s., kao svog poslanika. U Buharijevom ‘Sahihu’ je zabilježeno:

“Rekao je Urve: 'Suvejba je robinja koja je bila u Ebu-Lehebovom vlasništvu te ju je Ebu-Leheb pustio na slobodu. Ona je dojila Muhammeda, alejhis-selam. Kad je umro Ebu-Leheb, neki članovi njegove rodbine su ga vidjeli u snu u lošem stanju, pa mu je rečeno: 'Kako ti je?' Rekao je: 'Nemam nikako mira. Jedino se zbog Suvejbe, koju sam pustio na slobodu, napajam malom količinom vode', te je pokazao vrh kažiprsta, 'i toga dana mi se kazna ublažava; to je ponedjeljkom', a to je zato što je bio ponedjeljak kad je Suvejba obradovala Ebu-Leheba viješću o Muhammedovom rođenju te ju je on oslobodio.”

Sjećati se Resulullaha povodom mubarek noći i dana je sredstvo za mnoga dobra. U Mevludima se spominje Allah, uče hvalospjevi i salavati na Pejgambera…

Allahovi dostovi i veliki alimi su od davnina učili mevlud i poklanjali mu veliku važnost i podsticali ljude na učenje/slušanje mevluda. Preneseno je da je jedan od velikana Tabiina Hasan Basri, k.s., rekao: “Kada bih imao zlata koliko je brdo Uhud, volio/želio bih ga potrošiti na obilježavanje Pejgamberovog mevluda.”

Hz. Mevlana je kazao: “Otklanjaju se belaji sa mjesta gdje se uči mevlud.” I Sadati-i Kiram su također iskazivali veliki hurmet/poštovanje prema mevludu. 

Hz. Pejgambera, s.a.v.s., se ne bi trebali sjećati samo jedan dan u godini nego uvijek svakim danom. Sadati su naprimjer učili ili davali da se uči mevlud ne samo jednom u godini nego više puta u razmacima. Čak bi skupljali svoje učenike i povremeno učili mevlud. 

Kako iskoristiti ovu noć? Prilika za pokajanje i traženje oprosta za grijehe. Ako imamo kaza namaza naklanjati, ako nemamo onda potruditi se klanjati nafile. Učiti Kur’an. Podjeliti radost mevluda sa rodbinom komšijama i prijateljima, obveseliti njihova srca. Koliko smo u mogućnosti udjeliti sadaku. Naravno samo proučiti mevlud i ilahije nije dovoljno. Moramo u njegov život gledati i učiti kako set o robuje Allahu i sprovesti u naše živote. 

“Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor.” (Ahzab, 21)

Naš Pejgamber, s.a.v.s., osjeća tugu zbog delaleta/zablude i gafleta/nemara svakog pojedinca njegovog ummeta, dok se s druge strane raduje hidajetu i rahmetu svog ummeta. Tako i Gavs-i Sani Hazretleri kaže: “Moramo danonoćno raditi jer nam je cilj da Pejgamber, s.a.v.s., bude veseo/raspoložen.” Da nam Allah, dž.š., himmetom i bereketom Sadat-i kirma podari da se okoristimo od bereketa, fejza i rahmeta ove noći. Amin!

Pretraga